AG14GG2020

Ankaralı Gezginler 14 – Gezgin Gözüyle 2020Ankaralı Gezginler 14 – Gezgin Gözüyle 2020

Karacasu Çömlekçiliği

Nisan 2019’a geldiğimizde, hayatım boyunca yaşadığım en büyük acıyı ruhumun derinliklerinde hissettiğim günleri yaşıyordum.
Aydın Valiliği’nin üç günlük bir Foto Maraton düzenleyeceğini duyduk. Buket bu etkinliğe katılmamı istedi, “Belki biraz kafanı dağıtırsın” dedi. İyi ki katılmışım. Valilik harika bir organizasyon düzenlemişti. Tarihi değeri olan önemli yerleri seçmişler, her bölgeye iki ekip lideri atanmış ve ulaşım için araçlar sağlamışlardı. Aydın’a taşındığımızdan beri görmek istediğimiz, ancak gidemediğimiz Karacasu, Afrodisyas bölgesini seçtim ve kaydımı yaptırdım.

Yol boyunca ilgi çekici noktalarda durarak çilek seralarını, bir muz bahçesini ve birkaç kır kahvesini ziyaret ettik. Fotoğraflar çekerek Karacasu’ya ulaştık. İlk olarak Çömlek Atölyelerini gezdik ve güzel fotoğraflar çektik. Öğlen vaktiydi ve ilçe merkezine dönerek ünlü Karacasu pidesiyle karnımızı doyurduk. Ardından yol boyunca birkaç kez durarak Afrodisyas’a vardık. Turizm sezonu henüz başlamadığı için ortalıkta sadece biz vardık. Müze Müdürü ve Görevlilerinin bilgilendirmesi ve yönlendirmesiyle Afrodisyas’ı gezip bol bol fotoğraf çektik. Afrodisyas gerçekten muhteşem bir antik şehir. Bu konuda mutlaka bir yazı yazacağım. Hava kararmaya başladığında Aydın’a dönmek üzere yola koyulduk. Foto Maraton maceramın ilk günü böylelikle sona erdi.

Şimdi sergilenen bu fotoğrafımın konusu olan Karacasu Çömlekçiliği hakkında konuşalım…

Eğer yolunuz Karacasu’ya düşerse, mutlaka uğrayın ve ünü yurtdışına yayılmış olan el yapımı çömlek eserlerinin üretim aşamasını izleyin. Hatta cüzdanınızı çıkarıp, bu özenli işçilikle yapılmış testi, güveç, bardak hatta damacana gibi ürünlerden kalbinizin çektiğini alın. Karacasu Kaymakamlığı’nın web sitesinden edindiğim bilgilere göre, çömlekçilik bu bölgede Neolitik Çağ’dan beri yapılan bir sanattır. Ülkemizde birçok yerde çömlekçilik yapılmaktadır, ancak Karacasu çömlekçiliğini farklı kılan şey, yöreye özgü olan kırmızı toprağın getirdiği derin kırmızı rengi ve içerisinde zararlı kimyasalları barındırmamasıdır. Şu anda 37 seramik ocağı bulunmakta ve bu mesleği icra eden 100’den fazla usta bulunmaktadır. Ustalarımızın çocukları bile çok küçük yaşlardan itibaren çömlek tezgahına oturup çamur şekillendirmeyi öğrenmektedir. İlçemizde çok çeşitli ve uygun fiyatlı seramik ürünleri bulmanız mümkündür. En çok yapılan ürünler arasında güveç tenceresi, testi, bardak ve fırında sütlaç için kullanılan kaplar bulunmaktadır.

Ayrıca Nazilli Ticaret Odası’ndan edindiğim bilgilere göre, Karacasu Çömleği 10 Mayıs 2019 tarihinden itibaren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun 41. maddesi kapsamında koruma altına alınmış ve 23 Kasım 2020 tarihinde tescil edilmiştir. Detaylı bilgiye Nazilli Ticaret Odası’nın web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:
[1] Karacasu Kaymakamlığı Web sitesi
[2] Nazilli Ticaret Odası