Ben Kimim

Merhaba, adım Mustafa Haluk Saran.

22 Haziran 1955 tarihinde Ankara’da dünyaya gözlerimi açtım. Ailemin ilk çocuğu ve akrabalarımın ilk torunuyum; kuşağımın ilk bireyi olmanın gururunu taşıyorum. Çocukluk yıllarımı güzel bir şekilde geçirdim ve anılarımdan bazı kesitleri yeri geldikçe yazılarımda paylaşmayı düşünüyorum. Eğitim ve iş gerekçeleri ile yaşantımın 6 ay ile 6 yıl arasında değişen bazı kısımları Trabzon, Tekirdağ, İstanbul ve Fort Worth gibi şehirlerde geçti; ancak en çok Ankara’da yaşadım ve 2014 yılından beri de Aydın’da yaşamaktayım.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisiyim; Bilgi Teknolojileri alanında uzmanlaştım. İş hayatım, IBM System 390 (3090) ana bilgisayarları, MVS/ESA ve IMS-VS DB/DC veritabanı gibi büyük boyutlu sistemlerin yanı sıra Plesk, PHP, MySQL ve WordPress gibi güncel alanlarda oldukça verimli bir biçimde ilerledi ve AB projeleri yönetimiyle devam ederek noktalandı.

Müzik olmazsa olmazlarımdandır. Klasik müzik, Çoksesli müzik, Türk müziği, Balkan ve Azerbaycan müzikleri gibi yerel müzikler ve birçok türü dinlemekten keyif alırım. 1996-2001 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Korosu’nda yer aldım; iki kez “Çökertme” ile “Kordonboyu Seyrine Düştü” ve “Eğilmez Başın Gibi, Gökler Bulutlu Efe’m” şarkılarıyla solo performans sergiledim. 2014 yılından beri Ankara Barosu Çoksesli Koro’sunda Tenor olarak yer alıyorum ve hep birlikte pek çok başarılı konsere imza atıyoruz.

Müziğin yanı sıra, 3 boyutlu tasarım ve baskı, epoksi döküm tablolar ve objeler yapıyorum. Ayrıca kitap okumak, bilgi dağarcığımı genişletmek için önemli bir aktivite olarak hayatımda yer alıyor. Profesyonel fotoğrafçıyım; drone ile hava fotoğrafları çekmeye başladım ve bu alanda sürekli olarak kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Seyahat etmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve bu yerlerin doğal güzelliklerini fotoğraflamayı seviyorum. Kalabalık yerlerden ziyade, sakin ve doğası güzel yerlerde bulunmak beni mutlu ediyor.

Emekli olduktan sonra, deneyimlerimi genç nesillere aktarmayı ve onlara rehberlik etmeyi hedefledim. Bu amacıma yönelik olarak herkese hitap edecek kapsamda yazılar yazıyor, bunları yerel bir internet gazetesinde yayınlıyor ve şu anda içerisinde bulunduğunuz kendi web sitemde de içeriklerimi paylaşarak daha geniş bir kitleye ulaşmaya çalışıyorum. Ayrıca, atölyemde teknik hobilerimle de uğraşıyorum. Sürekli öğrenme ve kendimi geliştirme yaklaşımım sayesinde, hem teknik projelerde hem de yazılı içeriklerde yeni fikirler arayan, geliştiren, uygulayan bir kişiliğe sahibim.

Şimdi sıra geldi, eğitim ve iş hayatımda neler yaptığıma…

Eğitim Hayatım:

  • Eğitim hayatıma Abidin Paşa İlkokulu’nda başladım ve Kavaklıdere İlkokulu’nda devam ettim. Ardından, ortaokul eğitimimi Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nda tamamladım.
  • Lise eğitimimi 1973 yılında Ankara – Atatürk Lisesi‘nde tamamladım.
  • 1974 yılında Trabzon – Karadeniz Teknik Üniversitesi, Makine/Elektrik Fakültesi, “Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği” bölümüne kaydoldum ve 1979 Güz döneminde “Lisans” derecesiyle mezun oldum.
  • 2015 yılında Eskişehir – Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi, “Fotoğraflık ve Kameramanlık” bölümüne kaydolarak “Ön Lisans” eğitimimi tamamlayarak 2017 yılında mezun oldum.
  • 2023 Güz döneminde ise yine Eskişehir – Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi’nde “Sosyal Medya Yöneticiliği” önlisans programına kaydoldum ve şu anda üçüncü yarıyılda eğitimime devam ediyorum.


İş Hayatım:

  • İş hayatıma 1980 yılında, Endüstriyel Elektronik Kontrol Cihazları üreten Teknim L.t.d. Ş.t.i.‘nde İmalat Mühendisi olarak başladım. Daha sonra, endüstriyel elektronik kontrol cihazlarının pazarlandığı Vidinli şirketinde kısa bir süre Pazarlama Mühendisi olarak çalıştım. Ardından, o dönemin en tanınmış seslendirme firması olan Zenger‘de Bakım ve Onarım Mühendisi olarak görev aldım.
  • Askerliğimi 1983 yılında tamamladım.
  • 1983 yılında TransData A.Ş.‘de “Sistem Destek Mühendisi” olarak Bilgisayar dünyasına profesyonel olarak adımımı attım.
  • 1985-1987 yılları arasında Türkiye İş Bankası A.Ş. – Organizasyon Müdürlüğü, Bilgi İşlem biriminde çalıştım. Öncelikle Veri Tabanı Yönetim grubunda görev aldım, ardından “OnLine Şube Başlatma” projesi ve Test Grubu’nda Teknik Destek Mühendisi olarak yer aldım. Bankanın ilk 17 şubesinin OnLine sistemine geçişinin teknik tarafında aktif olarak görev aldım.
  • 1 Nisan 1987 tarihinde TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) – Bilişim Teknolojileri Direktörlüğü‘nde Veritabanı Yönetim Sistemi Sorumlusu olarak göreve başladım. Aynı yılın 4 Nisan’ında ABD’nin Texas eyaleti Fort Worth şehrinde bulunan General Dynamics şirketinin Data Systems Division‘da altı ay süren mesleki eğitim aldım. Türkiye’ye döndükten sonra TAI Bilgi İşlem Merkezi’nin kurulumunda görev aldım. Çeşitli dış projelerde Uzman olarak görev aldım. Kurum içerisinde “Sistem İşletim Şefi” olarak görev aldım. Ardından Bilgi İşlem Birimi ile Tasarım ve Geliştirme Birimleri arasında Bilgi Teknolojileri ve ürün standardizasyonu alanında koordinasyon görevleri aldım.

2001 yılında TAI’den emekli olduktan sonra bir süre dinlendim. Ardından eski bir arkadaşımla çalışma fikrini denemek için bir şans verdim, ancak hayatlarımızın çok farklı yönlere gitmiş olduğunu, onun benim gerçek eski arkadaşım olmadığını fark ettim ve o kapıyı kapatıp kendi yoluma devam etmeye karar verdim.

2003 yılında Elektronik ve Bilgi Teknolojileri alanında Danışmanlık Hizmetleri vermek amacıyla SARELSAN Ltd. Ş.ti.‘ni kurdum. Türkiye’nin Avrupa Birliği aday ülkesi olarak kabul edilmesi sonrasında Avrupa Birliği ve AB Projeleri Yönetimi alanlarında eğitimler aldım ve Beş AB Katılım Öncesi Uyum projesinde görev aldım. Bu projeler:

  • T.C. Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu‘nun (MASAK) yararlanıcı kurum olduğu “Mali Suçlarla Mücadeleyi Güçlendirme” projesi. Gizlilik gereği bu kurumdan bilgi sızması mümkün olmasa da, basında karşılaştığım bazı haberler projenin başarıyla uygulandığını hissettiriyor ve bu durum beni son derece memnun ediyor.
  • T.C. Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu‘nun yararlanıcı kurumlar olduğu, “Adalete Daha İyi Erişim” projesi. Bileşenlerinden biri “Arabuluculuk” konusunda farkındalık yaratmayı hedeflemiş olan projemizin bu kolunun günümüzde başarılı bir şekilde uygulanmakta olduğunu görmem, bana büyük onur veriyor, özellikle belirtmek istiyorum..
  • T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu‘nun (SGK) yararlanıcı kurum olduğu “Kayıtlı İstihdamı Teşvik” projesi, güzel sonuçlara ulaştığımız, kurum içerisinde yeni bir birim oluşmasına yol açtığımız başarılı bir proje.
  • T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu‘nun (İŞKUR) yararlanıcı kurum olduğu “Kamusal İstihdamı Geliştirme” projesi.
  • Trakya Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi‘nin yararlanıcı kurumlar olduğu “Trakya Kariyer” projesidir. (Bu projeden haklı özel nedenlerimden dolayı istifa ederek ayrıldım).

2017 yılında tamamen emekli oldum ve kendimi daha çok hobilerime, sanata, gezmeye ve yazıya verdim. Bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Umarım paylaştıklarım size de ilham verir ve keyifle takip edersiniz.